تعصب مرا به سمت نقشه فرش لری کشاند/ صفر تا صد کار را تنها انجام میدهم
عصمت حاتمی بافنده فرش که توانسته چندین کارگاه فرش راه اندازی و نیروهای زیادی را مشغول به کار کند، حدود یکسال است که به دنبال بافت فرش لری است، او از عدم حمایت متولیان و نبود نقشه فرش لری گلایه دارد.
خبرگزاری فارس لرستان- نسرین صفربیرانوند، عصمت حاتمی بافندهای که سال 88 برای سرگرمی و علاقه به فرشبافی روی آورده بود و به دلیل لذتی که از بافت فرش برده کار را ادامه داده است، میگوید: زمانی که روی تابلو فرش بودم تا عمق تار و پود فرش میرفتم وقتی تاری بریده میشد خودم آن را درست میکردم.
وی که سال 89 اقدام به راه اندازی کارگاه کرده بود، مجوز شرکت تعاونی را هم گرفته و دارای چند کارگاه و حدود یکصد نیرو است، سرزندگی ، نشاط و صمیمتی که حاتمی با بافندگان فرش درکارگاهش دارد جلب توجه میکند، دیدن دستهایی که گره میزنند تا نقشی بیافرینند حس خوبی در انسان ایجاد میکند.
او معتقد است: زمانی که شروع به بافتن فرش میکنی آنچنان غرق در طرح و نقشه میشوی که مشکلات و دغدغهها را از یاد میبری و به نوعی به آرامش میرسی، این صحبت حاتمی را مختاری یکی از بافندگان فرش که در کارگاه حضور دارد تایید میکند و میگوید: حدود دوهفته است که آموزش میبینم زمانی که پای دار قالی هستم تمرکزم تنها روی گره و نقشی است که میزنم.
زمانی که از تلویزیون میشنیدم کسی میگفت: عاشق کارم هستم برایم قابل درک نبود و حتی مسخره میکردم اما وقتی خودم به این عرصه ورود کردم متوجه شدم که عشق به کار یعنی چه، حالا من عاشق کار هستم و با وجود مخالفت خانواده همچنان ادامه میدهم خانواده حریف من نمیشوند.
نقشه فرش لری نداریم
حاتمی در مورد نبود نقشه فرش لری میگوید: با اینکه فرش بافان لرستان یکی از بهترین بافندگان هستند اما متاسفانه فرش لری هیچ نقشهی ندارد چند سال پیش خانم هخامنشی نقشه فرش لری را طراحی کرد اما هیچ کس آن را به عنوان نقشه لری قبول ندارد زیرا تغییراتی در این نقشه اعمال شده است
متاسفانه هیچ حمایتی از فرش بافان در لرستان صورت نمیگیرد نه نقشه در اختیار ما قرار میدهند نه تسهیلات خوب حتی طراح خوبی هم نداریم، این در حالی است که فرشبافان لرستان جزو بهترین ها هستند.
شاید بخواهید بخوانید: قالیشویی هفت حوض
مشکل دیگر نبود بازار فروش است، همشهریان ما فرش دست بافت را از تبریز خریداری میکنند و توجهی به فرش تولید شده در استان ندارند.
در استانی مانند رنگ خوب، وام خوب و کارگاه مناسب بای فرشبافان و شرکتهای فرش فراهم است اما ما در لرستان محدود هستیم ما به آنها نمیرسیم چون حمایتی صورت نمیگیرد.
من لیست نیروها را اعلام کردهام اما بیمه نشدهاند تامین اجتماعی که چندین سال است عقب کشیده، قرار است با تسهیلات 5 میلیون تومانی بیمه ایران سه سال سابقه بیمه را برای آنها اعمال کند در حالی که در ابتدا قرار بود بیمه آنها رایگان باشد.
سازمان صنعت و معدن به عنوان متولی باید پیگیر ماجرای نقشه لری باشد و حمایت کند نه اینکه کار را به امان خدا رها کند، چرا نخ و نقشه باید مال تبریز اگر راست میگویند قلعه، لباس سنتی شال و ستره را برای نقشه فرش لری طراحی کنند.
صفر تا صد فرش لری را خودم انجام دادم
یکسال پیش در نمایشگاه بین المللی فرش در تهران حضور پیدا کردم و تابلو فرش و فرشهایی که توسط بافندگان لرستان تهیه شده بودن در غرفه لرستان عرضه کردم یکی از غرفه داران تبریز وقتی به غرفه ما آمد گفت که اینها فرش لری نیست تولید تبریز است من هم تصمیم گرفتم هر طور شده یک نقشه فرش لری تهیه کنم پس از جستجو یک فرش بسیار کهنه و قدیمی در سراب دوره را پیدا کردم و چندین دار را از روی همان نقشه راه اندازی کردم.
نقش این فرش یک حوضچه است تمام نخ و طراحی و رنگ را یعنی از صفر تا صد خودمان انجام دادیم، پشم را از گله دار خریداری و پس از تبدیل به نخ با رنگ گیاهی در یک دیگ بزرگ آن آماده کردم تا در اختیار فرش بافان قرار دهم، و در نمایشگاهی که شهریور برگزار میشود بگویم این فرش لری است.
اندازه این فرشها دو متر و چارکی است ، از شش داری که راه اندازی کردم یک فرش تمام شده و شور و پرداخت آن هم انجام شده است ما بقی هم تا نمایشگاه آماده میشوند، من در نمایشگاه امسال با فرش لری حاضر میشوم اما یک دست صدا ندارد، تنها به دلیل تعصبی که به استان دارم میخواهم بگویم صفر تا صد این فرش مال لرستان است.
این فرش لری اکنون مانند هندوانه دربسته است نمیشود قیمتی تعیین کرد، این فرش به دلیل رنگ طبیعی مشتری خاص خودش را دارد.
وی در مورد زمان بافت تابلو فروش و فرش میگوید: بستگی به اندازه تابلو فرش یا فرش دارد، تابلو فرش به دلیل ظرافتی که دارد زمان بیشتری نیاز داردا ما فرش درشت بافت زمان کمتری میخواهد، یک تابلو فرش یک متری با فرش دو متر و نیمی درشت بافت به لحاظ زمان برابری میکند.
در تابلو فرش گره ریز بیشتر است اما در فرش درشت بافت گره متر است، فرش سه متری سه ماه زمان میبرد اگر به صورت تفریحی باشد، اما اگر مرتب کار شود ظرف دو ماه تمام میشود.
حاتمی در مورد درآمد حاصل از بافت فرش نیز توضیح میدهد: این مورد نیز بستگی به نوع فرش دارد دستمزد بافت یک تابلو فرش حدود چهار میلیون تومان است، فرش درشت بافت هم طبق تعرفه اتحادیه 800 تومان است اما من یک میلیون تومان پرداخت میکنم، یکی از بافندگان ظرف یکسال حدود 9 تابلو فرش آماده کرده با وجود سه فرزند و حدود بیست میلیون تومان درامد کسب کرد.
سالانه دویست متر فرش توسط بافندگان که در کارگاه هستند انجام میشود البته متراژ فرش بستگی به سرمایه دارد، زیرا تولید یک فرش هزینه دارد از خرید نخ کیلویی دویست هزار تومان تا هزینه شور و پرداخت و دستمزد بافندگان از طرفی همانطور که اشاره کردم حمایت چندانی از ما صورت نمیگیرد.
مقالات دیگر: گل فروشی سعادت آباد
نکته دیگر اینکه هزینه راهاندازی کارگاه فرش در حال حاضر کمتر از یکصد میلیون تومان نیست از تهیه دار گرفته تا رهن و اجاره و نخ و ابزار ....
فرشبافان زنجانی از بیمه عشایری استقبال نکردند
فرشبافان زنجانی از بیمه عشایری استقبال نکردند
ایسنا/زنجان مدیر فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: فرشبافان زنجانی از بیمه عشایری استقبال نکردند.
محسن جعفری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت بیمه فرشبافان، اظهار کرد: در حال حاضر ۵۲۵۰ نفر از مجموع فرشبافان استان بیمه قالیبافی دارند و این تعداد در مقایسه با تعداد بافندگان بسیار کم است. اگر ظرفیت برای بیمه فرشبافی ایجاد شود، ۱۵ هزار فرشباف واقعی در انتظار بیمه هستند.
مقالات دیگر: ترک اعتیاد شهرک غرب
وی افزود: در حال حاضر بیمه عشایری برای بیمه کردن فرشبافان به عنوان جایگزین پیشنهاد شده است. استقبال نکردن فرشبافان از این بیمه به دلیل نداشتن دفترچه درمانی، و شرایط بازنشستگی ۶۵ سال است، علاوه برآن پایین بودن حقوق بازنشستگی نیز باعث شده فرشبافان از بیمه عشایری استقبال نکنند.
این مسئول ادامه داد: در سه ماهه اول امسال ۲۹ هزار مترمربع انواع فرش ابریشم، پشم و تابلوفرش تولید و میزان صادرات فرش دستباف با مبدا تولید استان بالغ بر یک میلیون دلار برآورد شده است.
مدیر فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در رابطه با دلایل بیمه نشدن فرشبافان از جانب تامین اجتماعی، تصریح کرد: تامیناجتماعی زنجان کمبود اعتبار را مشکل اصلی بیمه فرشبافان میداند. بیمه تعداد نفراتی هم که فرشبافان واقعی نبودند قطع شد اما متاسفانه برای جایگزینی آنها اقدام خاصی انجام نشد.
شاید بخواهید بخوانید: قالیشویی زعفرانیه
جعفری یادآور شد: دولتها اعتباری که برای بیمه فرشبافان میدهد ثابت بوده و این موضوع برای جذب بیمهشدگان جدید محدودیت ایجاد کرده و این مهم سبب میشود که تعداد افراد کمتری بیمه فرشبافی دریافت کنند.
آرزو میکنم روزی برسد که فرش را به دلار بفروشم
آرزو میکنم روزی برسد که فرش را به دلار بفروشم
ایسنا/مرکزی یک پیشران طرح توسعه مشاغل خانگی گفت: آرزو می کنم روزی برسد که فرش را به دلار فروخته و به دلار هم حقوق کافی به بافندگان پرداخت کنم.
حمیده غلامرضا که به عنوان پیشران طرح توسعه مشاغل خانگی، در حوزه قالیبافی در استان مرکزی فعالیت میکند، در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: بنده از کودکی در کنار والدین به حرفه فرشبافی مشغول بودم و پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه، در هنرستان ها در عرصه آموزش عکاسی به فعالیت پرداختم و به دنبال این فعالیت هنرجوها را به بازارهای مختلف در سراسر کشور برای بازدید بردم. در همین بازدید ها دریافتم فرش در بازارهای دیگر زنده و در بازار اراک مرده است و این موضوع سبب ناراحتی بنده شد.
وی افزود: به همین سبب به تولید فرش مشغول شدم چراکه نگران بودم به سبب فاصله جوانان از حوزه فرشبافی، فرش به طور کامل از بین برود، بر این اساس فعالیت در این حوزه را آغاز کردم و ﻫﻤﺰﻣﺎﻥ ﺑﺎ ﺁﻏﺎﺯ ﻃﺮﺡ ﻣﻠﻲ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻣﺸﺎﻏﻞ ﺧﺎﻧﮕﻲ ﺷﺮﻭﻉ ﺑﻪ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺑﺎﻓﻨﺪﮔﺎﻥ و اﻓﺰاﻳﺶ باﻓﻨﺪﮔﺎﻥ ﺩﺭ ﻣﻨﻂﻘﻪ کرﺩم و ﻣﻮاﺩ اوﻟﻴﻪ و ﺗﺠﻬﻴﺰاﺕ ﺭا ﺩﺭ اﺧﺘﻴﺎﺭ آﻧﻬﺎ ﻗﺮاﺭ ﻣﻲﺩﻫﻢ و ﻫﻢ اﻛﻨﻮﻥ ﺩﺭ ﭼﺮﺧﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻓﺮﺵ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ.
غلامرضا با اشاره به بازار این حرفه تصریح کرد: فرش تولیدی در این مجموعه به صورت حضوری در بازار یا به صورت مجازی به فروش میرسد، با توجه به اینکه تولید فرش در ایران از دوره های قدیم بیشتر در حوزه صادرات رونق داشته در نتیجه زمانی که باب صادرات باز شود کار رونق بهتری خواهد داشت. آرزو می کنم روزی برسد که فرش را به دلار فروخته و به دلار هم حقوق کافی به بافندگان پرداخت کنم.
مقالات دیگر: آموزشگاه سنتور غرب تهران
غلامرضا با تاکید بر لزوم رونق صادرات فرش بیان کرد: اگر صادرات رونق بگیرد قطعا فروش و سود بهتری حاصل خواهد شد در غیر این صورت در حال حاضر به بازار داخل اکتفا کرده ایم، البته پیش از تشدید تحریم ها خودمان دو محموله از طریق واسطه به امارات ارسال کرده ایم اما در حال حاضر وارد کردن پول بسیار سخت شده است.
وی در رابطه با تهیه مواد اولیه اضافه کرد: به این منظور شخصا از گوسفنددارها پشم را خریداری کرده و به کارخانه های ریسندگی تحویل می دهم تا پشم را بریسند، اما در حوزه رنگرزی مشکلاتی وجود دارد به طوری که رنگ های با کیفیت خوب در بازار کمیاب هستند و برای تهیه رنگ خوب و با ثبات باید تلاش زیادی کرد که البته اکثر اوقات موفق هم نخواهیم شد، چندین سال است که به دنبال راه اندازی کارگاه تولید رنگ هستم که متاسفانه از لحاظ مالی در تنگنا بوده و موفق به ﺭاﻩ اندازی این کارگاه نشده ایم.
این پیشران قالیبافی بیان کرد: مشاغل خانگی از قدیم بین مردم رواج داشته اند، اما در حال حاضر روش های نوین در این عرصه باید جایگزین روش های قدیم شود، البته پیشران ها نیز نیازمند حمایت و تشویق هستند. فرش هنر مردم ایران است و نباید تنها به جنبه های مادی آن توجه کرد بلکه باید با توجه به جنبه معنوی، تلاش کرد که جایگاه ایران در حوزه فرش حفظ شود چراکه در این حوزه حرف برای گفتن داریم.
غلامرضا خاطرنشان کرد: اولین عامل تشویقی در این حوزه بیمه قالیبافان است چراکه برخی قالیبافان حرفه ای در صورت نداشتن بیمه تمایلی به فعالیت ندارند، دومین عامل تسهیلات اعطایی به بافندگان است تا بافندگان تشویق به حضور در این حرفه شوند، در غیر این صورت نسل جوان وارد این حرفه نخواهد شد و این موضوع آسیب جدی به بازار فرش وارد خواهد کرد. از امروز باید جوانان را تشویق به حضور در این حرفه کرد.
وی تاکید کرد: بنده به عنوان پیشران طرح توسعه مشاغل خانگی در حد توان سعی می کنم شرایطی را فراهم کنم که دریافتی فعالان این عرصه افزایش یابد، همچنین در تلاش هستم در حوزه های دیگر طرح توسعه همچون ﻣﺸﺎﻭﺭﻩ ﻫﺎﻱ ﺗﺨﺼﺼﻲ و ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻫﺎﻱ ﺗﺨﺼﺼﻲ از هیچ خدمتی فروگذار نکنم.
این پیشران طرح ﻣﻠﻲ توسعه مشاغل خانگی در خصوص انعقاد تفاهم نامه با جهاددانشگاهی استان مرکزی، گفت: ﺑﺎ ﺟﻬﺎﺩﺩاﻧﺸﮕﺎﻫﻲ ﺗﻔﺎﻫﻢ ﻧﺎﻣﻪ ﻫﻤﻜﺎﺭﻱ ﻣﻨﻌﻘﺪ ﺷﺪ و ﺗﺎ ﻛﻨﻮﻥ اﺭﺯﻳﺎﺑـﻲ ﻫﺎﻱ اﻭﻟﻴﻪ ﻣﺸﺎﻭﺭﻩ ﻫﺎﻱ ﻋﻤﻮﻣﻲ اﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ اﺳﺖ، ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺟﻠﺴﺎﺗﻲ ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﭘﻴﺸﺮاﻧﺎﻥ ﻓﺮﺵ ﺟﻬﺖ ﻫﻤﮕﺮاﻳﻲ و ﻣﺸﺎﺭﻛﺖ ﺑﺮﮔﺰاﺭ ﺷﺪ و ﺩﺭ ﺣﺎﻝ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺭﻳﺰﻱ ﺟﻬﺖ آﻣﻮﺯﺵ ﻫﺎﻱ ﻋﻤﻮﻣﻲ ﻛﺴﺐ و ﻛﺎﺭ ﻳﺎ ﺑه ﺼﻮﺭﺕ ﺣﻀﻮﺭﻱ ﻳﺎ ﻣﺠﺎﺯﻱ ﻫﺴﺘﻴﻢ و ﺑﺎ ﻫﻤﻜﺎﺭﻱ اﻧﺠﻤﻦ ﻋﻠﻤﻲ ﻓﺮﺵ ﻣﻘﺮﺭ شده ﺩﻭﺭﻩ ﻫﺎﻱ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺗﺨﺼﺼﻲ ﺑﺮاﻱ ﻛﻠﻴﻪ ﻣﺘﻘﺎﺿﻴﺎﻥ ﺩﺭ ﺣﻮﺯﻩ ﻓﺮﺵ ﺑﺮﮔﺰاﺭ شود.
مقالات مشابه: قالیشویی ازگل
بافت بیش از ۶۲ هزار متر مربع فرش فقط در ۳ ماه/ کرونا، رمق را از دستان بافندگان فرش گرفت
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی از بافت ۶۲ هزار متر مربع فرش در ۳ ماههی نخست امسال توسط بافندگان فرش استان خبر داد.
کامیابی مسک رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، گفت: امسال، خراسان جنوبی از تولید فرش دستباف ۹۰ میلیارد تومان عایدی داشته است.
او با اشاره به اینکه نقش فرشهای بافته شده عمدتا در نقشهای ریز ماهی و خشتی است افزود: در شهرستانهای طبس، فردوس و بشرویه، نقش فرش نائین مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
کامیابی مسک با بیان اینکه امسال از صادرات فرش تنها ۷۰ هزار دلار برای استان ارز آوری داشته ایم، اظهار کرد: پارسال نیز وضعیت صادرات فرش از استان بسیار ناامید کننده بود.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی با اشاره به اینکه فرش دستباف استان عمدتا صادراتی است و به کشورهای آلمان و ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی صادر میشود ادامه داد: طی ۲ سال اخیر وضعیت صادرات فرش خوب نبوده است و به علت وجود ویروس کرونا و همچنین تحریمها صادرات آن در سالهای اخیر بسیار افت کرده است.
فعالیت ۲۵ هزار کارگاه فرش در خراسان جنوبی
شاید بخواهید بخوانید: آموزشگاه موسیقی غرب تهران
کامیابی مسک رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی گفت: اکنون ۵۰ هزار بافنده در خراسان جنوبی مشغول به بافندگی فرش هستند.
او با اشاره به اینکه بافندگان فرش از مشکلات زیادی رنج میبرند افزود: به دلیل نبود صادرات مدتی است که بیمه بافندگان واریز نمیشود و مسئولین تأمین اجتماعی میگویند به دلیل واریز نشدن سهم دولت برای بیمه بافندگان فرش، بیمهی تأمین اجتماعی این افراد رد نمیشود و مشمول دریافت بیمه نیستند.
کامیابی مسک با بیان اینکه اکنون حقوق بافندگان فرش روزانه ۶۰ هزار تومان است اظهارکرد: این افراد حتی حقوقشان از کارگران ساده هم بسیار کمتر است، اما حمایتی از آنان توسط مسئولین صورت نمیگیرد.
رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی ادامه داد: بیشترین صادرات فرش استان مربوط به سال ۷۵ با ارز آوری یک میلیون دلار بوده است.
مقالات دیگر: قالیشویی فشم